top of page

Hvornår lever man på et beskedent niveau?


Skylder du penge, kan der tages udlæg i dine aktiver. Sådan fungerer det i Danmark.

Ifølge retsplejeloven kan der dog ikke foretages udlæg i aktiver, der er nødvendige for at opretholde et beskedent hjem og livsstil for skyldneren og dennes husstand. Dette kaldes også med et fint ord 'tvangsbenificiet'.

Hvad er så en beskeden levestil?

Selvfølgelig har man ret til de basale ting som en seng, stole og borde. Et almindeligt tv tillades også. Der er dog ikke nogen endelig facitliste på, hvad et beskedent hjem omfatter. Derfor prøves konkrete sager af og til ved retten.

I Østre Landsret har man netop behandlet sådan en sag. En kvinde skyldte banken 21.648,95 kr. Hun var stoppet med at afdrage sin gæld, og banken ønskede derfor at gøre udlæg i hendes andelsbolig som var 26.351 kr. værd.

Kvinden, som var førtidspensionist, boede i lejligheden med sin 19-årige søn. Boligen var fra 2009 og på 109 kvm med stue, køkken, bad og toilet samt 3 værelser og en lille have. Boligen var temmelig misligholdt, da den blev overtaget af kvinden.

I dommen beskrives der, "at andelen ved tvangsfuldbyrdelse ikke vil indbringe et beløb, der klart overstiger udgiften til indskud i en passende lejlighed eller andelsbolig".

Østre Landsret dømte derfor, at banken ikke fik lov til at tage udlæg i andelsboligen.

(U.2015.2404Ø)


bottom of page