top of page

Hønsesnak i baggården


Det er så moderne. Det der landliv med egen køkkenhave og høns. Tendensen har også indtaget storbyerne. Flere steder pibler det frem med grønt i små køkkenhaver indrettet i højbede i baggårde og på byens tagterrasser.

I Kirkekareens Gårdlaug er de gået hele vejen. De har både bistader og plantekasser. Og planer om kaninhotel og et drivhus. Men samlingspunktet er deres hønsegård!

Hønsetjansen

Som udgangspunkt passer gårdmanden (eller i Kirkekareens Gårdlaugs tilfælde: ”gårdmadammen”) på hønsene. Men beboerne kan frit melde sig til at tage ”hønsetjansen” de dage de har lyst. I bytte kan de så inkassere skønne æg med de dejligste mørkegule blommer. Det er især populært hos børnefamilierne. Og en dag om ugen, er der aftale med det lokale fritidshjem. De gør rent og fodrer – og de æg de får i bytte kan der jo laves pandekager af.

Men hvorfor egentlig holde høns i foreningen?

Høns er bæredygtige, da de reducerer mængden af husholdningsaffald. De spiser glad og gerne jeres madrester. Og græsafklip. Og ukrudt. Og madpakkerester.

Formanden for gårdlauget Dorte Jacobsen fortæller, at det også giver noget til sammenholdet.

Beboerne er meget aktive og engagerer sig i den lille grønne plet. Både børn og voksne kan bruge masser af tid på at hygge sig med hønsene. De er både meget tillidsfulde og tamme. Der er god læring i at æggene ikke kun kommer fra supermarkedet. Og pensionisterne giver udtryk for, at de nyder udsigten fra lejlighederne.

Med hvad med hanegal? Man kan sagtens nøjes med en flok kun bestående af høns, så man undgår at blive vækket af sin skønhedssøvn.

Formand Dorte Jacobsen fortæller at de aldrig har haft problemer med rotter på grund af deres hønsehold. Da der er masser af rotter i København generelt, sørger de selvfølgelig for kun at fodre i hønsehuset, som er sikret som et hønsehus nu engang skal.

Men er det så ikke tidskrævende at passe sådan en flok?

Man skal i gennemsnit beregne 5 minutter om dagen. Der skal tjekkes om der er friskt vand og om der er nok foder. Om de ser ud til at trives. Og så skal hønesene lukkes ind og ud (med mindre man køber en automatisk døråbner altså).

Derudover er anbefalelsesværdigt at man en gang om ugen lige gennemgår deres hus og fjerner deres efterladenskaber og smider lidt nyt strøelse. Tidsforbrug ca. 10 minutter.

Mindst en gang om året kan man bruge hvad der svarer til en formiddag på at gøre hovedrengøring.

Det er det.

Nemmere bliver det ikke.

Og så er der jo gødning til de grønne arealer lige ved hånden.

Har i også lyst til at holde høns?

Se også Københavns Kommunes notat om hønsehold her.


bottom of page